Història de Castell d’Encús

Un celler amb una història particular

Una terra recuperada per tornar als seus orígens.
L’Origen de Castell d’Encús es deu en bona mesura a l’impacte que va tenir el lloc sobre el Raül Bobet l’any 2001 quan cercava terrenys que poguessin minvar els efectes a la vinya del canvi climàtic a l’àrea dels Pirineus Catalans

La missió de Castell d’Encús és la d’obtenir vins d’alta qualitat. Per això tenim plantades 23 ha en alta densitat de varietats tals com: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Pinot Noir, Syrah, Petit Verdot, Sauvignon Blanc, Riesling, Semillon i Albarinyo.

Tremp neu

castell_
fulles

El celler ha estat dissenyat a fi que funcioni per gravetat en tots els seus processos, i compta amb la tecnologia enològica més avançada.
L’any 2004 es va annexar al projecte un nou soci, en Joaquim Molins Gil.

Degut al nostre convenciment pel que fa al respecte del medi ambient no emprem cap herbicida, insecticida, ni fungicida, a excepció dels permesos en l’agricultura orgànica.

Filosofia

Vinyes a 1.300 metres d’alçada

L’elevació de la finca (850-1300 metres), en una àrea de bona exposició solar i vorejada d’una important massa boscosa, juntament amb una vessant històrica que compta amb una ermita i antics trulls de fermentació de raïm picats a la pedra pels monjos hospitalers (s.XII), fan del lloc un entorn privilegiat i màgic.

Els sòls són en general franc-calcaris, de baix contingut en matèria orgànica, que junt amb la climatologia continental, amb un alt contrast tèrmic entre el dia i la nit, fa que poguem obtenir vins d’una altíssima qualitat.
La verema es fa manualment i en petites caixes de 10kg amb raïm procedent exclusivament de la finca. El vi està fermentat en diferents materials: tines de fusta i d’acer inoxidable i cups de pedra naturals. Gràcies a aquests tres materials obtenim vins amb tons i matisos molt diferents i amb una gran complexitat aromàtica.

cups

La verema a Castell d’Encus from Castell d’Encús on Vimeo.

Fermentació a la pedra

Degut al seu origen medieval, la finca gaudeix d’un important nombre de trulls de fermentació esculpits a la pedra que funcionen per gravetat i que després d’unes proves inicials els estem reutilitzant per fermentar una important part tant dels nostres vins blancs com negres. En el cas del vi Quest tot el procés fermentatiu es realitza en aquests cups de pedra.

Respecte al medi ambient

El celler ha estat el primer en utilitzar en tots els seus processos la transferència calor-fred de l’energia geotèrmica en un esforç per minvar la despesa energètica i per tant l’impacte mediambiental. El celler també ha estat dissenyat a fi que funcioni per gravetat en tots els seus processos, i compte amb la tecnologia enològica més avançada.

ma

Recerca

El naixement d’un projecte és la barreja de diferents factors. En el cas de Castell d’Encús, el somni, la percepció de l’energia, la troballa d’allò gairebé idíl·lic i la pau són conceptes que han tingut molt de pes. Evidentment aquestes raons s’han vist reforçades per elements més racionals i provinents de l’experiència personal, sense els quals, les dosis d’intuició es podrien veure truncades en el llarg recorregut d’un projecte de vins de finca ubicat en els Pirineus de Lleida.
No es pot entendre Castell d’Encús sense el concepte de RECERCA. De fet, el voler descobrir, ha estat el motor que ens ha portat on som, a una mena de repte per encaixar les diferents variables que ens puguin dirigir cap a l’estil de frescor que cerquem en els nostres vins, però amb complexitat i un segell de personalitat.
El triangle format pel clima, sòl i la varietat de raïm, el considerem com una matriu que engloba molt altres paràmetres. Per ser curosos en el disseny d’experiments i que la recerca tingui seriositat, cal limitar i enfocar bé el nombre de proves que fem a fi d’avançar en aquells experiments que considerem “claus” per a la definició dels nostres vins.

recerca

En aquests moments estem fent recerca de variables de la vinya com són la densitat de plantació, l’hebrat, els efectes del compost, els diferents tipus de poda, el fullatge, els moments de la collita, etc.
Pel que fa als aspectes enològics, la recerca està focalitzada en les diferents fermentacions naturals que es produeixen en els diversos cups de pedra. També experimentem des de fa temps en la disminució i/o eliminació del dosatge de sulfurós, en les diferents criances en botes i en aspectes relacionats amb la presència de material vegetal durant el procés de fermentació.
De fet, la nostra forma de treballar quan elaborem un assamblatge, és el joc entre petits i diferents lots que són en realitat, petits experiments individuals.

L’enòleg: Raül Bobet

Un somniador que amb anys d’experiència en la vinya i en el vi pretén fer realitat un projecte per fer vins frescos i amb personalitat.
Igualment d’important és l’experiència personal de viure en un entorn de silenci, en un entorn ple d’energia i amb vistes espectaculars.
La recerca, el perfeccionisme i la rauxa són i seran virtuts i a la vegada defectes que seran associats a Castell d’Encus.
El projecte d’elaboració d’un sol vi no s’acaba pas mai, i és aquí on rau el somni.

Beveu en pau