Recerca i mètode
Vinyes a més de 1.000 m, trulls de pedra del segle XII on fermenta el vi, la tecnologia més avançada i sobretot una voluntat de recerca, experimentació i preservació del medi ambient.
EL CELLER DELS PIRINEUS
Una terra òptima
el terroir
La finca és situa entre els 850-1250 m en una àrea de màxima captació solar i vorejada d’una important massa boscosa. Consta d'unes 95 hectàrees rurals de les quals 25 són cultiu de vinya.
El celler neix amb una clara vocació experimental i amb la missió d’obtenir vins d’alta qualitat. Per això tenim plantades en alta densitat i (ràtios de producció baixos) varietats tals com cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, pinot noir, syrah, petit verdot, sauvignon blanc, riesling, semillon i albarinyo, totes elles plantades amb el convenciment que el clima fresc on es troben és l’idoni pel seu creixement.
Paral·lelament, també s’està experimentant amb el chardonnay i la garnatxa.
Els sòls generalment franc-calcaris, de baix contingut en matèria orgànica, que junt amb la climatologia continental i amb un alt contrast tèrmic entre la nit i el dia, fa que puguem obtenir uns vins d’altíssima qualitat i un llarg potencial de guarda. Elegància, finor i complexitat en són els denominadors comuns.
Tradició, innovació, autenticitat
Fermentació a la roca
Després d’uns anys d’empirisme i experimentació, els trulls de fermentació d'origen medieval s’estan utilitzant per fermentar els nostres vins negres com part del blancs. El fet de treballar amb llevats autòctons és un dels trets diferencials que no manlleva importància al raïm i permet un vi molt més genuí i honest amb el nostre paisatge.
En el cas dels vins Quest i el Taleia Brisat tot el procés fermentatiu es realitza en aquests cups de pedra.
Qui domina la vinya, domina
el celler
"
Respecte envers el medi ambient
CELLER ECOLÒGIC
El celler ha estat el primer a utilitzar en tots els seus processos la transferència calor-fred de l’energia geotèrmica en un esforç per minvar la despesa energètica i reduir també l’impacte mediambiental. El celler també ha estat dissenyat a fi que funcioni per gravetat en tots els seus processos, i compta amb la tecnologia enològica més avançada.
Actualment estem tramitant el procés per ser reconeguts com a celler ecològic, ja que no utilitzem pesticides, herbicides, fungicides ni cap mena de tractament nociu pel sòl.
L’altitud de la finca, el bon airejament dels ceps i l’alta acidesa que el terroir aporta als nostres vins són el millor agent protector natural amb que podem contar, quelcom que ja varen intuir els monjos al segle XII.
"
El celler ha estat el primer en utilitzar l'energia geotèrmica en tots els seus processos.
El perquè de les coses
LA RECERCA
No es pot entendre Castell d’Encús sense el concepte de RECERCA. El fet de voler descobrir, ha estat el motor que ens ha portat on som, a una mena de repte per encaixar les diferents variables que ens puguin dirigir cap a l’estil de frescor que cerquem en els nostres vins, però amb complexitat i un segell de personalitat.
En aquests moments estem fent recerca de variables de la vinya com són la densitat de plantació, l’herbrat, els efectes del compost, els diferents tipus de poda, el fullatge, els moments de la collita, etc.
Pel que fa als aspectes enològics, a més a més de les fermentacions en els cups de pedra, també experimentem des de fa temps en la disminució i/o eliminació del dosatge de sulfurós, en les diferents criances en bótes i en aspectes relacionats amb la presència de material vegetal durant el procés de fermentació.