DEL ROMÀNIC A L’ACTUALITAT

 

Una història singular

 

 

Una ermita, un poblat romànic i els seus cups de pedra dominen

una serra i creen un entorn privilegiat i màgic, on el llegat

vitivinícola queda de manifest.

Imatge aèria del cup del segle XII

DEL ROMÀNIC A L’ACTUALITAT

 

Una història singular

 

 

Una ermita, un poblat romànic i els seus cups de pedra dominen una serra i creen un entorn privilegiat i màgic, on el llegat vitivinícola queda de manifest.

Imatge aèria del cup del segle XII

 

Origen del celler

 

Tot començà a gestar-se a la ment de Raül Bobet a mitjans dels anys 80 i principis dels 90, quan viatjant arreu del món es va adonar com la vinya i el vi es veien afectats per un fenomen encara incipient i desconegut en aquells temps: el canvi climàtic. La seva llarga experiència i coneixement tècnic, el van portar a emprendre una cerca incansable pel Pirineu per trobar el lloc idoni on plantar les vinyes que el permetés obtenir els vins anhelats, avui en dia tan reconeixibles sota el seu nom.

És a l’any 2001 quan comença Castell d’Encus, després que el paisatge i la història de la zona generessin un fort impacte personal en Raül Bobet. La finca principal es troba entre els 800 i 950 m d’altitud, envoltada de boscos i amb els vestigis històrics de l’antic poblat medieval de Castilló d’Encús. Posteriorment, s’han introduït al projecte les vinyes plantades a Santa Engràcia (1.000m) i a Astell (1.230m), que ens permeten jugar amb els límits de frescor i subtilesa i crear la melodia desitjada en el vi.

L’agudesa i visió de Raül Bobet han convertit amb poc més de 20 anys a Castell d’Encus en un celler de referència on tradició i innovació s’uneixen per crear vins d’alta qualitat.

 

 

previous arrow
Ermita de Sant Martí abans de la restauració, s'observa el sostre esfondrat
IMG-20210928-WA0001
_MG_9745
Foto 6_1
IMG_9788
next arrow

Castilló d’Encús

Un passat tangible

 

Les ruïnes d’un antic castell i d’un monestir pertanyent als monjos de orde dels Hospitalers de Sant Joan de Jerusalem juntament amb una ermita, datats del període tardoromànic (segle XII), romanen a la finca i expliquen part del nostre passat.

El punt d’inici és el poblat medieval de Castilló d’Encús (s. X) indret que serà lloc estratègic per les disputes entre els dos comtats del Pallars: el Jussà i el Sobirà. No serà fins el s. XII quan agafarà major importància gràcies al traspàs dels territoris als monjos del orde dels Hospitalers de Sant Joan. Aquest orde va ser propietari de Castilló d’Encús durant 7 segles. A causa de l’abolició dels règims senyorials (1837) i de la desamortització de Madoz (1855), els dominis passaren al terme municipal de Talarn. El poble quedà finalment abandonat durant el s. XX.

Té especial rellevància per a nosaltres el període sota el domini religiós de Castilló d’Encús. Els monjos del Orde de Sant Joan van ser els primers en veure el potencial d’aquestes terres i es van convertir en els primers viticultors de la Conca de Tremp. Per aquest fi, van excavar manualment a les roques calcàries pròximes a Castilló d’Encús un conjunt de 9 cups, on fermentaven el vi.

L’honestedat i estima per la nostra terra i cultura ens empeny a recuperar la història de Castilló d’Encús i preservar-ne el seu valor històric, així com reprendre l’ús dels cups d’origen medieval per fermentar una part dels nostres vins i el cultiu de la vinya en aquesta zona.

Vinyes de Castell d'Encus i antiga era

Fermentació a la roca

On passat i present s’uneixen

 

Actualment gaudim del llegat que ens han deixat els monjos hospitalers de l’orde de Sant Joan, els primers viticultors de la zona. Conservem 9 cups de pedra excavats manualment a la roca al s. XII. D’aquests, 6 els utilitzem per fermentar alguns dels nostres vins, fent realitat allò que més ens agrada: harmonitzar la història amb la tecnologia i el coneixement. Fem servir llevats salvatges i fermentació en pedra per donar importància a la naturalesa, i així aconseguim vins honestos i genuïns que reflecteixen el paisatge.

Restes de l'antiga era mirant la Conca de Tremp